Så här skyddar du dig

Så skyddar du dig mot digitala brott och så här skall du tänka

De digitala brotten är ett av Sveriges vanligaste brott och så skyddar du dig mot digitala brott.
Läs mer om bakgrund och statistik här.

ID-kapning

 • Skaffa en stor och LÅSBAR brevlåda. Då kan bedragarna inte vittja den efter tex pensionsbesked, bankpapper, brev med kreditkort osv.
  samt den rymmer mer och riskerar inte att bli full och på så vis riskera att visa dem att du inte är hemma
  (men ta ändå vid behov hjälp av granarna att kolla och tömma den vid behov)
 • Spärra obehörig adressändring hos Skatteverket – vilket innebär att man måste legitimera sig mha BankID för att kunna adress ändra
  När du aktiverar din spärr hos Skatteverket ser du till att ingen ändrar på din folkbokföringsadress.
 • Gör det även på Adressändring.se – vilka nu sedan XXX har infört det även de.
  Adressändrings tjänst Adresslåset spärrar din postala adress så att den inte kan ändras av någon obehörig. Det innebär att det inte går att beställa eftersändning eller lagring av post när du aktiverat Adresslåset utan att beställningen signeras med BankID
 • Skaffa dig en digital brevlåda som tex KIVRA och/eller Min myndighetspost – di du får alla viktiga brev där bl.a. dina personuppgifter brukar kunna stå. Från myndigheter, banker, försäkringsbolag mfl.
 • Var aktsam om ditt körkort, annan ID-handling samt PASS. Det är inte vara besvärligt om man blir av med dem, de kan också användas vid ID-kapning och svenska Pass är hårdvaluta på svarta marknaden – då de anses pålitliga osv.
 • Skaffa dig en tjänst som tex UC ID Skydd (eller motsvarande)  Fr ca 69kr/mån för EN åerson(lite billigare för flera i en familj tex 169/mån för en hel familj)
  Din kreditupplysning bevakas: Så fort en kreditupplysning via UC tas på dig får du sms och e-post. På så sätt kan du snabbt agera om det är något du inte känner igen.
  Personlig hjälp på telefon: Om du misstänker att du blivit ID-kapad kan du ringa oss dygnet runt. Då kan vi bland annat kartlägga omfattningen av bedrägeriet, registrera bedrägerispärr och bestrida oriktiga fakturor
  Du är försäkrad: Vi vet hur jobbigt det kan vara att bli ID-kapad, så därför ingår en försäkring upp till 100 000 kr för att täcka eventuella kvarstående skulder efter en ID-kapningSka det verkligen vara nödvändigt att behöva BETALA för att inte riskera att råka ut för att någon stjäl och missbrukar MIN identitet?
  Ja, på sätt och vis – tänk så här, du har ju försäkring på din bostad och din bil, du sätter på dig bilbältet, du använder flytväst på sjön, du har hjälm när du cyklar – utifall något skulle hända.
  De digitala bedrägerierna växer lavinartat och är mycket svåra att skydda sig mot och de som utför dem löper nästan ingen risk alls – att åka fast.
  OM di identitet skulle kaps – så kommer det att vålla dig RIKTIGT STORA problem – du kanske inte kan komma åt dina bankkonton, lagfarten på ditt hus kan överförs från dig, du måste spärra personnr, skaffa nya ID-handlingar mm.
  Det kan faktiskt vara värt 100-200kr/mån att känna lite större trygghet, så snabbt som möjligt få veta att nåt skumt är i görningen samt få snabb och erfaren hjälp Om det trots allt skulle inträffa.

 

Så skyddar du dig rent allmänt:

 1. Öppna inte mejl eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
 2. Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster. Ha ett UPPDATERAT virusskydd på din dator och mobil.
 3. Om du har WiFi hemma – se till att inte använda default användaren “admin” eller “adm” SAMT ha ett tillräckligt SÄKERT lösenord
 4. Var försiktig när du använder wifi hotspots på caféer, flygplatser och liknande – din datatrafik inkl. mail och inloggningar kan avlyssnas
 5. Logga INTE in på din bank eller motsvarande när du sitter på ett sådant oskyddat WiFi nätverk
 6. Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
 7. Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
 8. Skicka inte person- eller kontouppgifter via mejl utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
 9. Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
 10. Se till att inga obehöriga kommer åt din post. Exponera inte dina personuppgifter i onödan.
 11. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen
 12. Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.
 13. Var MYCKET VAKSAM när du får mail eller sms – från kända företag som NetFlix, Apple, Telia, ICA, Banker osv. – med meddelanden om att din betalning inte gått igenom eller att de behöver verifiera din identitet, ditt kort osv.
  Ofta kan man – genom att bara kontrollerat den avsändande mailadressen lite noggrannare  konstatera – att det inte kommer från den riktiga avsändaren – släng då mailet/sms-et DIREKt. Men ibland kan mailadressen se förvillande lik ut den riktiga dvs. innehålla tex bankens namn innehålla ordet “apple” eller “netflix” – men ändå vara bedräglig.
  OM de i meddelandet tex påstår att din tjänst, ditt kort etc. kommer att stängas av – om du inte följer deras instruktioner – då är det nästan alltid BLUFF och du kan ju vara avvakta och se om det verkligen händer. Det går ju ganska lätt att aktivera igen i såfall – bättre det än få sin identitet kapad!!
  LÄMNA ALDRIG UT personuppgifter och kontouppgifter. Då är det lätt att göra identitetsintrång som gör att de kan göra bankaffärer i ditt namn.
  inga stora, seriösa företag ber om att få dina person- eller kontouppgifter via mejl. Så fort man får ett sånt mejl så är det bedragare som ligger bakom.

Artikel om ID kapning i PCFörAlla

 

Tjänster för ID-skydd

Det blir allt vanligare att det finns övervakningskameror på offentliga platser där det rör sig mycket människor och där risken för stöld av  väskor, plånböcker etc. är stor. Vid en del bankomater finns det också kameror som ibland kan användas till att identifiera när en bedragare tar ut pengar på ett stulet kort.

På den här sajten finns lite samlad information om olika typer av övervakningskameror.