Skimning av kreditkorten

Skimning av kreditkort

Skimning kan bli en otrevlig överraskning efter semestern – se detta TV inslag i SVT  från 20 aug 2016

Det är vanliga att man får sitt kort skimmat utomlands, på tex semestern då man också är mer avkopplad än kanske på en jobbresa.

Skimning är nämligen vanligare i utlandet, där kortläsarna inte använder sig av chip i samma utsträckning som i Sverige. Bara en magnetremsa ger inte alls samma skydd.

Problemet är att det kan vara svårt att upptäcka om en kortläsare är manipulerad.

Tidigare var det vanligt i Sverige – att tankautomauterna på bensinmackar skimmades men det problemet är mindre idag då de bytt ut till säkrare automater.

Intrång i företagsdatabaser

Annars är den absolut vanligaste typen av kortbedrägerier intrång i företagsdatabaser. Tex hotellkedjor, biluthyrningsfirmor, stora e-handelstjänster, resebyråer etc. – där man bedragarna vet att både personuppgifter OCH alla kortuppgifter lagras. Då räcker det med att du handlar med kortet på nätet för att bli drabbad.

– Gärningsmännen kan komma över tusentals kortuppgifter som sedan säljs vidare till andra bedragare som använder dem för att göra köp på internet.

En stor hotellkedja med många olika hotell har under ett halvår varit utsatt för skadlig programvara samlat in gästernas namn, kortnummer, koder och datum för när kortet löper ut.

ÅTGÄRD: För att skydda dig mot kortbedrägerier under semestern kan du kontrollera om din bank erbjuder möjligheten att logga in via bankappen och klicka i att du vill spärra alla köp via nätet. Du kan också kolla om det går att spärra alla utlandsköp.

Men hos t.ex. MasterCard/SEB (i mitt fall CircleK/MC) så kan man varken spärra kortet för internetköp eller regionspärra det dvs. är man hemma i Sverige så kan man spärra det för köp utomlands och när man sedan åker på semester så öppnar man upp det tillfälligt. Det tycker jag ärt MYCKET dåligt att de inte tillhandahåller – jämför med Nordeas nya lösning där korten är aut, spärrade från början och autom. stängs efter 60 min – när de öppnats upp.

 

Så här skyddar du dig mot kortbedrägerier

 • Skydda din kod. Dölj fingrarna när du slår in koden. (ALLTID, även på ICA, när du tankar, i olika affärer osv.)
 • Var försiktig med att lämna ifrån dig ditt kort eller kortnummer. Speciellt i taxibilar resp många restauranger.
 • Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet( ej heller i mobilen – men om de “krypteras” så att endast DU vet var koden är lagrad och vad den är så kan det fungera bra)
 • Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt. Då har du möjlighet att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.
  Kontrollera detta ALLTID direkt efter en utomlandsresa – om idag kan man ju göra det via mobilen så gör det även UNDER utlandsvistelsen.
  Ju tidigare du upptäcker en skimning desto bättre är det.
 • Spärra omedelbart ditt kort via banken om du blivit av med ett bankkort eller kod. Gör en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt spärrtelefonnummer som man kan ringa dygnet runt.
 • Ha alltid med dig dessa spärrnr i både mobilen samt på ett par lappar som du förvarar på lite OLIKA ställe. Du kan ju bli rånad på både mobil, plånbok osv. – då är det bra att ha en lappa någon annanstans också.
 • Ha alltid låsning av hemskärmen aktiverad på mobilen speciellt när du är utomlands – ofta har du ganska mycket värdefull information i den
 • Aktivera också Find my iPhone och motsvarande tjänst på övriga plattformarTjänster som skyddar
 • Skimsafe  deras skyddskort stoppar kortbedrägerier

  SkimSafe® skyddar dina bank- och kreditkort, resekort, inpasseringskort etc. mot trådlös skimning.   299kr för ett SkinSafe kort
  Kortet innehåller teknologi som skapar ett elektromagnetiskt fält kring dina kort. SkimSafe® påverkar inte ditt korts chip eller magnetremsa. Kortet är extremt energisnålt och har en livslängd på ca 5 år.
  Så här går trådlös skimning till och så här skyddar Skimsafes lösning. Bedragare kan idag enkelt stjäla dina kortuppgifter utan att ens röra vid kortet. Utrustningen de använder fångar upp radiosignaler från ditt bank- eller kreditkort som innehåller dina kortuppgifter. Det räcker alltså med att bedragaren står i närheten av dig, t.ex. i kassakön eller på bussen, för att dina kortuppgifter ska bli stulna ( detta gäller de nya korten som har s.k. RFID dvs. du behöver bara hålla kortet nära terminalen vid mindre köp) (Idag har de flesta nya kort den möjligheten men hos en del går den att stänga av om man INTE vill ha det så)

  I detta TV inslag visas hur lätt en bedragare kan skimma denna nya typ av kreditkort(kontaktlösa bankkkort med RFID) för enklare betalningar
  Så kan tjuven skimma ditt nya bankkort