Sociala media

Sociala media och identitetsstölder

 

Facebook virus (aug 2017)

VARNING för nytt FACEBOOK virus – som är ännu värre än det förra (1 sept 2017)

Har en vän taggat dig i ett inlägg som länkar till en Google Drive-adress? Akta dig, det är ett nytt virus som kan kapa ditt Facebook-konto – och det går inte att stoppa.

Hackarna har ändrat tillvägagångssätt. Det nya viruset sprids inte via Facebook Messenger, utan via användarnas profiler.

Det ser ut som att en av dina Facebook-vänner lagt upp en vanlig länk i sitt flöde, och sedan taggat dig och sina andra kompisar i kommentarsfältet. Klickar du på länken skickas du vidare till en Google Drive-adress varifrån du slussas vidare till vad som ser ut vara en Youtube-kanal.

Den fejkade Youtube-sidan uppmanar dig sedan att installera ett insticksprogram till webbläsaren

Gör du det kan hackarna kapa inte bara din Facebook-profil, utan även sidor du administrerar och ditt Instagram-konto.

Därför gäller det att vara väldigt försiktig med vilka länkar du klickar på.

Själv virusen är av en typ som brukar kallas adware. Det är ett skadeprogram som används för att visa falska annonser och lura in dig på suspekta sajter. Hackarna bakom viruset tjänar pengar varje gång sådana annonser visas, och försöker därför sprida den skadliga koden till så många användare som möjligt. Det gör Facebook med sina miljarder användare till en digital guldgruva.

ÅTGÄRD: Var MYCKET FÖRSIKTIG med att klicka på länkar, Youtube filmer – tänk efter först – ÄVEN om de kommer från någon av dina vänner. OCH – hamnar du på en Google DRIVE adress – då är det STOR RISK att det kan handla om detta virus – klicka dig då INTE VIDARE.

Det förra viruset (i aug 2017 !!) Viruset sprider sig i rekordfart på Facebook (artikel i Expressen 7 aug)

Ett virus som skapar meddelanden och skickar dem till dina vänner sprider sig i rekordfart på Facebook.

Viruset kan användas för identitetsstöld. – Det stjäl information från din Facebook-profil och installerar ett tilläggsprogram på webbläsaren Chrome som kan användas för identitetsstöld.

I meddelandet finns en länk till en extern webbsida tillsammans med ditt namn ordet “video” och en emoji.

Det är i nuläget oklart exakt vad länken gör – men i princip kan det räcka att besöka en webbsida för att en hackare ska kunna ta kontrollen över din dator, skriver Nettavisen.

Och enligt it-experten Jørund Heimholt har viruset funktioner som kan förhindra dina ageranden på Facebook och stjäla din identitet.

Viruset försöker bland annat hindra användaren som drabbats att byta lösenord till sin Facebook – vilket gör att man inte blir av med viruset.

Det ser också ut att installera ett tilläggsprogram i webbläsaren Google Chrome som kan användas för att sno din identitet.

Om användarens e-postadress och telefonnummer är kopplat till Facebook-kontot kan viruset få tag i uppgifterna och använda det för identitetsstöld.

ÅTGÄRD: Heimholt rekommenderar användare som drabbats att ändra sitt lösenord i Google Chrome och kontrollera om facebookkontot har kopplats till några utländska enheter – dessa bör tas bort, menar han.

 

Instagram hackat 2 sept 2017

Gör detta med ditt INSTAGRAM konto pga att hackare kommit över personlig information  och lagt ut 6 milj Instagram konton till försäljning på Darknet (20170902):
Bl.a. har namn, mailadress men även TELEFONNR kommits över och bl.a. till många kändisar…

Logga in, byt lösenord och se till att det är SÄKRARE än det gamla (inte vara baserat på något befintligt ORD, MINST 8 tecken, en blandning av VERSALER och gemener samt siffror samt några special tecken (/, *, # osv.)
Aktive s.k. TVÅ faktor autentisering -då skickas ett sms med en kod när du skall logga in och du anger den koden och sen blir du inloggad – visst lite krångligare men MYCKET säkrare.

MEN – dina personliga uppgifter kan ju redan – vid den här hacker attacken – ha hamnat i orätta händer – så var extra VAKSAM framöver och klicka INTE på länkar,  eller Youtube filmer – vid minsta misstanke om att det kanske inte är helt seriös (ÄVEN om det kommer från en vän, tänk så här – BRUKAR just den här vännen skicka sådana länkar, Youtube filmer etc. till mig. Om inte – klicka då INTE på länken/filmen utan att kolla med vännen…